Sunday, October 10, 2010

Chaos Theory and Shapes :: Kaos Kuramı ve Şekiller


I was researching about chaos theory to find out how a simple action can change and effect the whole system. And it's obvious that it's also an art form...
::Ufak değişikliklerin büyük değişimlere yol açmasıyla ilgili bir şeyler anlamak adına kaos kuramı ilginç bir araştırma konusu. Sadece sistemlerin nasıl değiştiği değil, aynı zamanda kuramı anlatan grafiklerde oluşan şekiller de bir anlamda sanatın içinde yer alıyor. Kaos bir sanat biçimi...

"Chaos theory is a field of study in mathematics, physics, economics and philosophy studying the behavior of dynamical systems that are highly sensitive to initial conditions. This sensitivity is popularly referred to as the butterfly effect. Small differences in initial conditions (such as those due to rounding errors in numerical computation) yield widely diverging outcomes for chaotic systems, rendering long-term prediction impossible in general. This happens even though these systems are deterministic, meaning that their future behavior is fully determined by their initial conditions, with no random elements involved. In other words, the deterministic nature of these systems does not make them predictable. This behavior is known as deterministic chaos, or simply chaos." (wikipedia)
::"Kaos kuramı, kaos teorisi veya kargaşa kuramı; yapısal olarak bir fizik teorisi ya da matematiksel bir tümevarım değil, fiziksel gerçeklik parçalarının bir bütün olarak eğilimini açıklamaya yarayan bir yöntemdir.
Bir sigara dumanının havada yaptığı şekiller tamamen düzensiz ve bağımsız rastlantıların ürünü olarak görülebilir. Ancak bir teorik fizikçi dumanın bu dinamiğinin aslında ortamdaki birçok parametre ve etken ile belirlendiği görüşündedir. Bu girdiler o kadar çoktur ve o kadar değişkendir ki incelemek ve net bir kanıya varmak imkânsızdır. Parametrelerin bu denli değişken olması aslında o parametrelerin de bir çıktı olmasından kaynaklanır. Dumanın hareketine neden olan hafif bir hava akımı aslında odanın başka yerindeki bir sıcaklık değişikliği ve basınç farkının neden olduğu bir harekettir. Ayrıca dumanın dinamiğini etkileyen girdiler birbirlerine bağlı olabilirler ki bu durumu tam anlamıyla içinden çıkılmaz hâle sokar. Sigara dumanı örneğine geri dönersek, hava akımının yalnızca sıcaklık değişiminden kaynaklandığını farz edelim (ki pratikte bu milyonlarca etkenden biridir). Sıcaklık değişimi ortamda basınç farkı yarattığından hava akımını etkiler. Ancak oluşan hava akımı sıcaklıkta tekrar değişimlere neden olacağından farklı girdilerle tekrar bir fonksiyon oluşturur ve bu değişim sonsuza kadar devam eder. Birçok farklı girdinin sürekli değişerek fiziksel değişimler ve farklı düzenler yaratması ve bu düzenlerin yine kendisini etkilemesi insan zekasının ve günümüzdeki gözlem ve bilimsel tahmin yeteneklerinin çok çok üstünde olmasından dolayı kaos olarak nitelendirilir. Oysa tüm bu değişimlere neden olan fiziksel yasalara ve matematiksel açıklamalara hakimiz. İşte bu noktada karşımıza düzen ve kaosun aslında birbirine ne kadar sıkı sıkıya sarılmış olduğu ortaya çıkar. Fiziksel yasalar ne kadar basit olursa olsun sonuç o kadar rastlantısal ve karmaşa doludur."(vikipedi)

Shapes, as it's seen in cymatics, are also can be seen in mechanical systems such as Swinging Atwood's machine.
::Şekiller, ses dalgalarının oluşturdukları gibi (saymatiks), Atwood makinasında da gözlemlenebiliyor.




And the equation turns into shape like this:
::Ve yukarıdaki formül aşağıdaki görsele dönüşüyor:




See the shapes related to chaos theory...
::Kaos kuramıyla ilişkili şekillere bakalım...








All of the image sources from Wikipedia
::Tüm görseller Vikipedi'den alıntıdır.


This shows how science and art are related to each other, and today's art is getting more and more integrated to maths... Getting rid of the interface and reaching the simple mechanics underneath the interface looks better than the form itself.
::Bunlar bilim ve sanatın nasıl birbiri ile birleştiğini, sanatın ve tasarımın matematiğin bir parçası olduğunu açık bir şekilde göstermektedir. Çevremizde gördüğümüz, kullandığımız arayüzlerden kurtularak, arayüzün altında yatan basit mekaniği ortaya çıkarmak, farklı bir estetik anlayışın oluşmasına sebep oluyor. Mekanik, arayüz olarak kullandığımız biçimden daha büyük bir estetik değere sahip.